Centralna i plinska grijanja

Centralno grijanje je vrsta grijanja kojemu je svojstveno da se toplina proizvodi centralno u zajedničkom uređaju ili postrojenju (kotlovnici) te pomoću nekog prijenosnika topline (topla voda , para ili zraka) dovodi u pojedine prostorije, a kod daljinskog grijanja i skupine zgrada ili cijelih gradskih blokova.

Toplom vodom griju se stambene zgrade. Kod klasičnoga centralnoga grijanja voda se zagrije na 80 do 90 °C u kotlu, koji je zajedno s pripadajućim uređajima obično smješten u kotlovnici, te se odvodi cijevima do radijatora u stambenim prostorijama. Kruženje ili cirkulacija tople vode od kotla do ugrijanih tijela i natrag u kotao može biti prirodna (zbog razlike gustoće toplije i hladnije vode) ili prisilna s pomoću crpke (pumpe). Postoji više vrsta sustava centralnog grijanja: centralno grijanje na plin, koje koristi plinski bojler ili kotao sa plinskim plamenikom, centralno grijanje na drva ili pelete, centralno grijanje na loživo ulje, koje se danas koristi samo u postojećim starijim sustavima centralnog grijanja. Sustavi grijanja na plin, pelete, lož ulje, mogu u cijelosti biti automatizirani i ne zahtijevaju konstantan ljudski angažman.

Prednosti centralnog grijanja jesu:

isplatljivije izgaranje goriva u većim kotlovima, mogućnost podešavanja (regulacije) izgaranja automatskim upravljačem prema vanjskoj temperaturi, otpada prijenos goriva i pepela, te dnevno potpaljivanje vatre u pojedinim prostorijama, posluživanje je jednostavno: grijala zauzimaju malo mjesta, a mogu se smjestiti ispod prozora, to jest ispred površine hlađenja, mogućnost grijanja sporednih prostorija, stubišta i slično, održavanje stalne (konstantne) temperature u prostorijama pomoću automatske regulacije odavanja topline grijala prema vanjskoj temperaturi.

Svojim znajem i iskustvom nastojimo pronaći najbolja rješenja u svim segmentima našega poslovanja, te pomoći i odgovoriti na sve Vaše zahtjeve i pitanja. Zahvaljujući našim poslovnim partnerima dobavljačima, te velikom broju majstora kao stalnim kupcima, stvorili smo jedan krug povjerenja u kojem je to sve moguće te jednostavno i brzo ostvarivo.